Žene sudije unaprjeđuju ravnopravnost spolova u pravosuđu BiH, Kantonalni sud u Livnu

U Kantonalnom sudu u Livnu je 30.09.2015. godine održan sastanak sa sudijama Kantonalnog suda Livno, Općinskog suda Livno, Osnovnog suda u Banja Luci, Kantonalnog tužiteljstva Livno, Općinskog suda Sarajevo i Kantonalnog suda Sarajevo u sklopu projekta "Žene sudije unaprjeđuju ravnopravnost spolova u BiH”, podržanog od strane Ambasade Kraljevine Norveške u BiH. Od posebnog značaja je i to što je veliki broj sudija, kao i predstavnika tužilaštva prisustvovao navedenom događaju i na taj način iskazao podršku i prepoznao rad Udruženja žena sudija u Bosni i Hercegovini.
Moderatorica ovog događaja bila je Amela Mahić Samardžić, sudija Općinskog suda u Sarajevu, član Koordinacionog odbora Udruženja žena sudija u BiH.

Riječi dobrodošlice i uvodno obraćanje imao je predsjednik Kantonalnog suda u Livnu Nedim Begić koji je iskazao podršku  radu Udruženja žena sudija u BiH.  Predsjednik Općinskog suda u Livnu Niko Cvitanović se također obratio prisutnima, pozdravio skup i izrazio zadovoljstvo što je sudionik jednog takvog događaja.
Predsjednica Udruženja žena sudija u BiH i sudija Kantonalnog suda u Sarajevu, Adisa Zahiragić, upoznala je učesnike skupa sa radom Udruženja, postignutim rezultatima i samim projektom. Tom prilikom je istakla kako je na ženama sudijama velika odgovornost i kako one trebaju biti nosioci promjena kao lideri i predstavnici sudske vlasti, da trebaju nastupati profesionalno i ravnopravno bez obzira u kojoj sredini žive i rade i jedan od ciljeva projekta je svakako posjeta raznim dijelovima Bosne i Hercegovine, razmjena mišljenja, pitanja da li su sudije svjesni rodnih predrasuda i da li imaju problema prilikom svog rada.

Sudija Osnovnog suda u Banja Luci, Nives Ćetojević je istakla koliko je zaista važno što je Udruženje osnovano na nivou Bosne i Hercegovine, gdje je bilo vrlo bitno uključiti i sudije iz Republike Srpske u Udruženje, jer je to bila jedina šansa da sudije iz dva entiteta komuniciraju i razmjenjuju mišljenja vezana za svoj rad i upoznaju se međusobno. Sudija Nives Ćetojević je prezetirala temu sudska etika i imenovanje sudija, s akcentom na njihovo napredovanje i istakla kako su  nezavisnost, nepristrasnost, integritet, marljivost, poštovanje, diskrecija/ rezervisanost, jednakost tretmana, mudrost, hrabrost, kompetentnost i transparentnost su vrijednosti koje se od sudije očekuju , te svjesnost da njihov posao, privatni život i ponašanje u društvu imaju uticaj na imidž pravosuđa i poverenje javnosti.

Na kraju ovog skupa, sudinica Amela Mahić Samardžić se zahvalila prisutnima na velikom odazivu i iskazanom interesu da prisustvuju samom događaju. Podsjetila kako je značajno dodatno se angažovati, jer na taj način se postaje i bolji sudija, imati saradnju između profesionalne zajednice što svakako ide u cilju osnaživanja sudija i tužilaca u njihovom poslu kao i širenju njihovih znanja o pitanjima ravnopravnosti spolova u BH društvu. Naglasila je da će Udruženje žena sudija u BiH razvijati u budućnosti ovakvu saradnju i istovremeno davati podršku za žene sudije da djeluju kao educirane, osnažene i osvještene žene sudije u oblasti ravnopravnosti spolova, ljudskih prava, efikasno i djelotvorno provođenje domaćih zakona koji se dovode u vezu sa međunarodnim standardima, kao i kvalitet i profesionalizam u svom radu.

Nakon održanog formalnog sastanka sudionici skupa su na zajedničkom ručku nastavili sa druženjem. Zajednički ručak je iskorišten da se u jednoj prijatnoj atmosferi nastavi sa razmjenom iskustava i mišljenja, što je još jednom potvrdilo koliko je organiziranje sudija značajno i time se doprinosi pružanju novih znanja i povećanja učešća pravosuđa u nastojanjima da se unaprijedi pravna praksa i zakonodavstvo.
International Association of Women Judges (IAWJ)